x
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Tarhun
24.05.2018

Tarhun

Latince adı ‘Artemisia dracunculus’ olan Tarhun, papatyagiller familyasının yavşan cinsindendir.  Anavatanı Sibirya’dır. Ülkemizde Ankara, Gaziantep, Urfa ve Erzurum’daki bazı bahçelerde yetiştirilmektedir. Yuvarlağımsı gövde üzerinden açık yeşil renkli dallara ayrılır. Bitkinin tabanına doğru gövde kahverengileşir. Yaprakları parlak yeşil, ince ve uzundur. Yaprak altında bulunan yağ bezeleri biberimsi acı tadı olan güzel bir koku yayarlar. Küre biçimli çiçekleri küçücük ve beyaz renkli, çok yıllık çalımsı bir bitkidir. 

Özellikle Avrupa’da ‘Bitkilerin Kralı’ olarak ün salmış olan Tarhun, bir bitki familyasından çok daha fazlasıdır. Keskin kokusu ve farklı aromasıyla başta Fransız mutfağı olmak üzere dünyada yemekleri tatlandırmak için kullanılan baharatlar arasında önemli bir yer tutar. Tarhun otu tavuk, balık, yumurta, salata, patates ve kremayla harika bir uyum içinde lezzetini sergiler. 

Son yıllarda adını sıklıkla duymamızla beraber Tarhun, çok çok eski yıllardan beri bilinen bir bitkidir. Türklerin Orta Asya’dan göçüyle İran ve Anadolu’ya getirilmiş, Haçlı seferleriyle Avrupa’ya götürülmüş ve buradan dünyaya yayılmıştır. Osmanlı mutfağında önemli bir yere sahiptir. Çorbalarda, salatalarda her türlü et yemeğinde saray mutfağının vazgeçilmez baharatlarından biri olmayı başarmıştır.   

Tarhun bitkisinden; tarhun çayı, tarhun yağı, tarhun sirkesi, tarhun ekstraktı ve merhemi üretilir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.