x
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Keten Tohumu Tane
24.05.2018

Keten Tohumu Tane

Latince adı ‘çok şifalı bitki’ anlamına gelen ‘Linum usitatissimum’dır. Keten, ketengiller familyasındandır. Anavatanı Türkiye, Mısır, Suriye ve Irak’tır. Günümüzde kültür bitkisi olarak Avrupa, Asya, Amerika’nın Kuzey ve Güney’inde de yetiştirilmektedir. Haziran ve Ağustos aylarında ipek gibi yumuşacık, özgürlük hissi uyandıran masmavi ya da kendine has sarıçiçeklerle yaz mevsimini renklendirir. Lif ve yağ ketenleri olarak sınıflandırılır. Hemen hemen her çeşit toprakta rahatlıkla yetişebilir. Anadolu’da yazlık ve güzlük ketenler olarak dönemsel ekilir.   

Lif ketenleri nemli havayı, yağ ketenleri güneşli havayı severler. Keten tohumları kapsülden dövülerek çıkarılır. Elenerek temizlenir. Zahmetli bir süreçten geçirilerek çıkarılan lifler demet haline getirilip havuzlara daldırılır. Bir müddet bekletildikten sonra havuzdan çıkarılarak kurutulur. Kuruduktan sonra taraklardan geçirilip düzeltilir. Yumaklar halinde hazırlanır.

Ketentohumu en eski kültür bitkilerindendir. Neredeyse 4000-5000 yıldan beri insanlık tarihinde yer etmiştir. MÖ. 4. Yüzyılda Eski Mısır’lılardan kalma mabetler ve mezarlar üzerine yapılan resimler bu dönemde keten yetiştirildiğini gösterir. Gürcistan’da bir mağarada bulunan boyalı keten elyafın MÖ.3000 yılına ait olduğu sanılıyor. Halk arasında çeşitli salatalara, yemeklere ve yoğurda katılarak da tüketilir.   

Ketentohumu bitkisinden; ketentohumu çayı, ketentohumu yağı, ketentohumu sabunu ve kremi üretilir.Tekstil sanayiinde yün üretiminde yaygın olarak kullanılır.

 

[1] Türkiye’de Bitkiler İle Tedavi_Prof.Dr.Turhan Baytop (s262)

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.