Latince adı“Althaea officinalis” olan Hatmi Çiçeği ebegümecigiller familyasındandır. Tıbbi Hatmi olarak da bilinen Hatmi Çiçeği’nin anavatanı Batı Asya’dır. Zamanla Avrupa ve Doğu Asya’ya kadar yayılmıştır. Ülkemizde doğal olarak hemen her bölgede rahatlıkla yetişir. Hatmi Çiçeği, sulak yerleri ve dere kenarlarını seven çokyıllık, otsu bir bitkidir. Yumuşak tüylü gövdesiyle, dal uçlarında yaz sonunda açan pembe beyaz çiçekleriyle bahçeleri zenginleştiren cazip bir görüntüsü vardır.
Eski Mısır’da Hatmi’nin kullanımı, bugün bildiğimiz şekerleme marşmelovun doğuşunu sağlamıştır. Zaten şekerlemenin adı, bitkinin İngilizce ismi olan “Marshmallow”’dan gelmektedir. Hatmi kökü Orta Doğu’da, bizim mutfaklarımızda da yeri olan helvayı tatlandırmak için kullanılır. Çiçekler ve körpe yapraklar, haşlanarak veya kızartılarak yemeklerde kullanılabildiği gibi çiğ olarak da tüketilebilir. Özellikle doğu mutfağında hazırlanan salatalara ayrı bir lezzet katmak için Hatmi çiçeği kökü konulur.
Hatmi Çiçeğinden; hatmi çiçeği çayı, hatmi çiçeği yağı, hatmi çiçeği kremi, kürü, kapsülü ve sirkesi üretilir.
Hatmi Çiçekleri Temmuz ve Ağustos aylarında kökleri ise sonbahar aylarında toplanıp kurutulur. Hatmi Çiçeği çoğunlukla Ağaç hatmisi(Hibiscus syriacus) ya da Gül hatmisi (Althaea rosea) gibi diğer Hatmi türleriyle karıştırılabilir. Bu yüzden uzman kişiler tarafından türlerin ayırt edilerek toplanması önemlidir.