Civanperçemi, Latincede bin bir yaprak anlamına gelen “Achillea Millefolium” olarak adlandırılan bir papatyagiller familyasındandır. 80 farklı türü bulunan Civanperçemi, Haziran ayından Kasım ayına kadar beyazımsı, pembe ve kırmızıya çalan çiçekler açan çokyıllık bir bitkidir.
Civanperçemi’nin anavatanı Kuzey Yarım Küre’dir. Güneşli ve sıcak ortamlarda yetişen civanperçemi çayırlarda, dağ yamaçlarında, yol kenarlarında rahatlıkla bulunabilir. Ülkemizdeki anavatanı Kuzey ve Doğu Anadolu Bölgeleri olarak bilinir.
Civanperçemi çok güzel kokusuyla bir bitki familyası olmaktan ötedir. Farklı aroması ve bileşiğiyle yemeklerde tatlandırıcı amaçlı kullanımı Truva savaşına kadar dayanmaktadır.
Civanperçemi bitkisinden; civanperçemi çayı, civanperçemi yağı, civanperçemi merhemi ve çeşitli esanslar üretilir.
Kandil çiçeği, Binbir yaprak, Yaşlı adam biberi, Asker yarası, Şövalye binyaprağı olarak da bilinen Civanperçemi, Mayıs ve Eylül aylarında toplanır. Toplama işleminin güneşin en etkili olduğu saatlerde yapılması önemlidir. Çünkü bitki içerisindeki etken maddelerin en aktif ve yoğun olduğu an güneşin en etkili saatleridir.
Kurutulan yaprakları kaynatılarak Civanperçemi çayı yapılmaktadır. Civanperçemi çayı günün hemen her saatinde tüketilmeye müsaittir.