Latince ismi ‘Crataegus monogyna’ olan Alıç, ormanlık alanlarda, çalılıklarda ya da dereye bakan dik yamaçlarda yetişen dikenli bir ağaçtır. Gülgiller familyasından olmasına rağmen Alıç’ın minik, pembe beyaz renkteki çiçeği gül gibi değildir. Hem Avrupa’da hem de Anadolu’da oldukça yaygın bir bitkidir. Sadece Türkiye’de yetişen 20 türü vardır.
Beyazdiken, Edran, Geviş, Ekşi Muşmula, Yemişen olarak da bilinir. İlkbahardan sonbahara kadar beyazdan kırmızıya doğru değişen renk yelpazesiyle göz alıcı bir manzara sunar. Bu yüzden parklar ve bahçeleri süslemek için sıklıkla tercih edilen çokyıllık bir bitkidir.
Eski çağlardan beri çeşitli kültürler ve halklar tarafından Alıç ağacının hem meyvesi hem de yaprakları yaygın olarak kullanılmıştır. Alıç çayı, Almanya, Avusturya ve Avrupa kıtasında geleneksel olarak kullanılan bitkisel çaylar arasında yer alıyor.
Sonbaharda olgunlaşan meyveleri hoş bir ekşimsi tatta olan Alıç, birçok kültürde önemli yer edinmeyi başarmış bir meyvedir. İpe dizili halde pazaryerlerini süsleyen Alıç meyveleri bazı çocukların en sevdiği meyvelerden biridir.
Alıç bitkisinden; alıç çayı, alıç yağı, alıç sirkesi, tentürü, şurubu ve kremi üretilir.