x
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Turunç Yaprağı
24.05.2018

Turunç Yaprağı

Latince adı ‘Citrus aurantium’ olan Turunç, turunçgiller familyasındandır. Anavatanı Güney Doğu Asya’dır. Ülkemizde Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişir.  Kışın yapraklarını dökmeyen beyaz renkli çiçekleri olan çokyıllık bir bitkidir. 

Hoş kokulu meyveleri küçük portakala benzerliğiyle dikkat çeker. Dış kabuk sert, yeşilimsidir. Olgunlaştıkça altın sarısına dönüşür. Acımtırak ve ekşimsi tadı nedeniyle limona alternatif olarak Aydın, Nazilli bölgelerinde etli pide ve salatalarda kullanılır. Meyve kabuklarının hoş kokusundan esans üretilir. Hemen her türlü tatlıda, dondurmalarda ve keklerde harika tatlar yaratmak için kullanılabilir. Turunç meyvelerinden reçel ve marmelat yapılır. Limon gibi istenmeyen kokuları gidermek için de kullanılabilir.

Turunç yaprağı bitkisinden; turunç çayı, turunç yağı, turunç macunu, turunç kolonyası, turunç ekstraktı, turunç tentürü, turunç sabunu ve şampuanı üretilir.

Tedavi amaçlı kullanımında mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.       

Uygun şartlarda kurutulan turunç yaprağı, ağzı kapalı cam bir kavanozda, loş, serin ve kuru bir ortamda saklanıldığında ömrü 1 yıldır.

[1] Bitkilerle Modern Tedavi_Dr.Ahmet Toptaş_(s177)

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.