x
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Kurt Pençesi
24.05.2018

Kurt Pençesi

Latince adı ‘Lycopodium clavatum’ olan Kurtpençesi otu gülgiller familyasındandır. Anadolu, Avrupa ve Kuzey Amerika’da yetişir. Ülkemizde Trabzon, Rize, Çoruh dağlarının nemli kısımlarında sıkça rastlanır. Bulanık yeşil renkli bir bitkidir. Yaprak koltuklarında çok sayıda beyaz ve kırmızı benekli çiçekleri bulunur. Gövdesinden çıkan incecik, zarif köklerle toprağa tutunur. Her dem yemyeşil olan çokyıllık otsu bir bitkidir. 

 Avusturya ve Almanya’da doğayı koruma yasası kapsamına alınmıştır. Bazı yörelerde kurtayağı, kurttırnağı, yılankökü, çıyancık, çıyan otu isimleriyle de bilinir.

Yapılan arkeolojik kazılarda Crock Hey Madeni, Wigan, Lancashire, İngiltere’de Karbonfier döneminden kalma 330 milyon yıl öncesine ait kurtpençesi fosili bulunmuştur. Fosil günümüzde yaşayan kurtpençesi otlarıyla benzerlik gösterir. Kurtpençesi tozu eskiden hapların birbirine yapışmaması için kutulara serpiştirilirmiş. Doğu Avrupa ülkelerinde kuluçka dönemindeki kümes hayvanlarının altına sporları serpiştirilirse yumurtadan civciv çıkmayacağına inanılırmış.  

Kurtpençesi bitkisinden; kurtpençesi çayı, kurtpençesi tozu ve kurtpençesi tentürü üretilir.  

 Tedavi amaçlı kullanımında mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.

 

[1] Bitkilerle Modern Tedavi_Dr.Ahmet Toptaş_(s120)

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.