x
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Söğüt Yaprağı
24.05.2018

Söğüt Yaprağı

Latince adı ‘Salix alba’ olan söğüt, söğütgiller familyasındandır. Anavatanı Akdeniz, Marmara ve Ege’dir. Yaklaşık olarak iki yüz elli türü vardır. Ülkemizde en yaygın yetişen tür aksöğüttür. Sulak yerleri, dere yataklarını çok severler. Birkaç türü haricinde söğüt bitkisi kışın yapraklarını döker. Nisan ve Mayıs aylarında çiçek açar. Almaşık, bazen hemen hemen karşıt uzun yapraklı, kısa saplı çokyıllık bir bitkidir. 

Anadolu neolitik çağ’a ait yerleşim yerlerinde söğüt ağacının arkeolojik kalıntılarına rastlanmıştır. Anadolu’nun ilk yazılı metinlerini oluşturan Hititler söğüt ağacına ‘şişiyamma’ ismini vermişlerdir.1897 yılında Felix Hoffman söğüt ağacının kabuğundaki salisin maddesinden Aspirin ilacını üretti. Bu ilaç dünyanın en çok kullanılan ilacı olarak büyük ün saldı.

M.Ö 7 ve 8. Yüzyıllarda yaşayan İskitler, yere koyulan söğüt dallarının geleceği gösterdiğine inanmışlardır. Mevlana’nın Mesnevi eserinde söğüt ağacının sırrından bahsedilir. Mitolojide kehanetin tanrısı olarak bilinen Apollon ile ilgili ilahilerde söğütten söz edilir. İnsanlık tarihinde birçok kültür ve halk tarafından gizemli hikâyelere konu olmuştur.    

Söğüt yaprağı bitkisinden; söğüt yaprağı çayı ve ekstraktı üretilir. 

[1]Türkiye’de Bitkiler İle Tedavi_Prof.Dr. Turhan Baytop (s340)

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.