x
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sığır Kuyruğu
24.05.2018

Sığır Kuyruğu

Latince adı ‘Verbascum thapsus’ olan Sığırkuyruğu bitkisi, sıracaotugiller familyasındandır. Anavatanı Avrupa’dır. Ülkemizde Marmara, Ege, Akdeniz ve Trakya bölgelerinde yetişir. Güneşin en yoğun olduğu dönemlerde çiçek açar. Mumu andıran şekliyle yol kenarlarında etrafa ışık saçar. Gövdesi dik, bazen dallanmış ve yünümsü tüylerle kaplı, çokyıllık otsu bir bitkidir. Hem Avrupa’da hem de Anadolu’da yaygın bir bitkidir. Sırf Türkiye’de 200 türü vardır.

Bazı yörelerde Yünotu ismiyle de bilinir. Sığırkuyruğu otu ilk yılını çiçeksiz geçirir. İkinci yılının yaz ortasından sonbahara kadar parlak sarı renkli göz alıcı güzellikte çiçekler açar. Bu çiçekler olgunlaştığında içinde tohumlarını taşıyan meyvelere dönüşür. Bitki döktüğü tohumlarıyla çoğalır. Bal arılarının sevdiği bu bitkinin çiçekleri güzel kokulu olduğu kadar tatlıdır da.    

Sığırkuyruğu bitkisinden; sığırkuyruğu çayı, sığırkuyruğu yağı, sığırkuyruğu reçinesi, sığırkuyruğu tentürü, sığırkuyruğu sirkesi, sığırkuyruğu merhemi, sığırkuyruğu sabunu ve tütsüsü üretilir.

Tedavi amaçlı kullanımında mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.  

 

[1] Türkiye’de Bitkiler İle Tedavi_Prof.Dr.Turhan Baytop_(s334-335)

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.