x
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Ceviz Yaprağı
22.05.2018

Ceviz Yaprağı

Latince adı ‘Juglans Regia’ olan Ceviz, cevizgiller familyasındandır. Bazı kaynaklara göre cevizin anavatanı İran’ın Ghilan bölgesi olarak gösterilirken bazı kaynaklarda Çin’dir. Ülkemizde Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde ceviz yetiştiriciliği yapılır. Kışın yapraklarını döken, yapraklarından önce açan çiçekleriyle bilinen uzun ömürlü bir bitkidir. 

Gösterişli gövdesiyle, heybetli görünümüyle başka hiçbir ağaca benzemeyen Ceviz ağacının tüysü yaprakçıkları keskin kokusuyla insanın nefesinde ferahlık yaratır. En az insanlık tarihi kadar eski olan bu ağacın leziz meyveleri çiğ yenilebildiği gibi kurutularak çerez gibi de tüketilebilir. Pastalarda, kurabiyelerde, keklerde, tatlılarda o harika bir çeşnidir. Reçel ve helvalarda farklı bir damak tadı yaratır. Salatalarda, soğuk mezelerde lezzetini özgürce sergiler. Ayrıca kerestesinin son derece kıymetli olmasından dolayı oymacılıkta aranan bir malzemedir.    

Ceviz, Yunan ve Roma mitolojisinde tanrıların yiyeceği olarak geçer. İnsanlık tarihi boyunca insanlar tarafından hem dış görünüşüyle hem de lezzetiyle baş tacı edilmiştir. Şiirlere, öykülere, mitolojik hikayelere konu edilmiştir. Gelin odalarına ceviz asmak birçok kültürde geleneğe dönüşmüştür. Noel kutlamalarında Noel ağaçlarını altın yaldıza batırılmış cevizlerle süsleme ritüeli bugün hâlâ devam etmektedir.     

Ceviz yaprağı bitkisinden; ceviz yaprağı çayı, ceviz yaprağı yağı, ceviz yaprağı macunu, ceviz yaprağı sabunu, ceviz yaprağı tentürü ve ceviz yaprağı ekstraktı üretilir. Ayrıca içeriğindeki tanen ve uçucu yağların zenginliğiyle çok çeşitli ilaçların muhteviyatına girmiştir.

Halk arasında ceviz yaprağı çayı içmenin iştah açmaya, kabızlığa, kan şekerini düşürmeye, vücudu güçlendirmeye, boğaz ve bademcik iltihaplarına iyi geldiğine inanılır. [1] Ceviz yaprağı ile yün, pamuk veya ipek iplikler kahverengine boyamak için de kullanılır. Birinci Dünya Savaşı sırasında Türk ordusundaki askerlerin çadırları ve elbiseleri ceviz yaprağı ve soğan karışımıyla ile boyanmıştır.  

Uygun şartlarda kurutulan ceviz yaprağı, ağzı kapalı bir kapta, loş, serin ve kuru bir ortamda saklanıldığında ömrü 1 yıldır.  

Türkiye’de Bitkiler İle Tedavi_Prof.Dr.Turhan Baytop_(s175-176)

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.