x
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Adaçayı
15.02.2018

Adaçayı

Latince adı ‘Salvia Officinalis’ olan Adaçayı, ballıbabagiller familyasındandır. Anavatanı Akdeniz ve Ege’dir. Ülkemizde hemen hemen her bölgede doğal koşullarda yaygın olarak yetişir. Bazı yörelerde ‘Acı Elma Otu’ ve ‘Dişotu’ adlarıyla da bilinir. Griye çalan yeşil renkte yapraklarının aromalı kokusuyla ünlü, mor, mavi, pembe ya da eflatun renkli çiçekler açan çokyıllık çalı görünümlü bir bitkidir.

Yumuşak ve tatlı bir tada sahip olan adaçayı bir bitki familyası olmaktan çok daha fazlasıdır. Kendine has aroması ve kokusuyla yemeklere de ayrı bir lezzet katar. Hemen her türlü et yemeğinin sosunu zenginleştirir. Ayrıca her çeşit çorbada, omlette, patates yemeğinde tadını özgürce sergiler. Adaçayı ile farklı damak tatları yaratmak, harika soslar hazırlamak, salatalara müthiş lezzet katmak mümkündür. Asırlardır ‘Kutsal Bitki’ olarak çeşitli halk ve kültürlerin gönlünde taht kurmuştur.

 Tıp dünyasının babası olarak kabul edilen Hipokrates, “Bahçesinde adaçayı ekili olan birisinin nasıl öldüğünü anlayamıyorum,” demiştir.  Adaçayı şansı simgeler. Ortaçağda evlerde ve bahçelerde adaçayının bulunmasının şans getirdiğine inanılmıştır. O dönemde yeni evlenenlerin, bebek sahibi olanların evlerinde adaçayı tütsüsü yakması bir ritüel halini almıştır.

Adaçayı bitkisinden; adaçayı çayı, adaçayı yağı, adaçayı tentürü, adaçayı ekstraktı, adaçayı macunu, adaçayı sabunu, adaçayı şampuanı, adaçayı likörü ve tütsüsü üretilir. 

[1] Türkiye’de Bitkiler İle Tedavi_Prof.Dr.Turhan Baytop_(s142)

Adaçayı Ürününe Git

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.